česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa jednal s velvyslancem Spojených států Stephenem Kingem

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa jednal v pátek 4. října s velvyslancem spojených států Stephenem Kingem. Potvrdili si vynikající úroveň česko-amerických vztahů a prodiskutovali priority vzájemné spolupráce v nadcházejících týdnech v politické, bezpečností a obchodní oblasti.

Náměstek Tlapa a velvyslanec King ocenili stávající dynamiku vztahů v podobě intenzivních bilaterálních kontaktů na vysoké úrovni. V tomto trendu hodlají obě země pokračovat i nadále. Během jednání spolu partneři prodiskutovali agendu dalšího kola Strategického dialogu, který se uskuteční příští měsíc ve Washingtonu na úrovni náměstků a zaměří se na politická, bezpečnostní a ekonomická témata společného zájmu.

Projednali rovněž možnost účasti zástupce USA na chystaných oslavách ke 30. výročí sametové revoluce. Společně přivítali, že se podařilo dohodnout na pořízení vrtulníků od americké společnosti Bell s tím, že snahou je nyní podepsat smlouvu do konce roku. Akvizice rozšiřuje možnosti nasazení českých vojáků v zahraničních misích  a zavdává příležitost pro další rozvoj vzájemné spolupráce.

Vzájemný obchod tvoří klíčovou součást naší bilaterální relace. USA jsou již několik let naším nejvýznamnějším exportním partnerem mimo EU a také jednou z našich nejdůležitějších exportních destinací z pohledu přidané hodnoty exportovaného zboží.

Partneři si potvrdili zájem nadále prohlubovat potenciál hospodářské spolupráce, zejména v oblasti obchodu, inovací, vědy a energetiky.