česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa jednal s velvyslancem Spojených arabských emirátů

Náměstek Tlapa přijal ve středu 5. listopadu velvyslance Spojených arabských emirátů v Praze Abdulla Mohammed Almaainah. Během jednání probrali cestovní mapu vzájemných vztahů pro příští rok i českou účast na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji.

Spojené arabské emiráty jsou druhým největším obchodním partnerem ČR v blízkovýchodním regionu, obrat vzájemného obchodu dosáhl v loňském roce téměř 840 milionů dolarů. Náměstek Tlapa i velvyslanec Almaainah vyjádřili zájem na posílení i dalším rozvoji vzájemných vztahů, a to v ekonomické i v politické oblasti.

V příštím roce se chystá několik návštěv na vysoké úrovni, a to jak ze SAE, tak z ČR. Oba partneři diskutovali také možnost konání politických konzultací na úrovni náměstků, které by umožnily hlubší diskuzi o bilaterálních i regionálních tématech. V ekonomické oblasti bude ČR i nadále podporovat klíčové sektory, jako je turistický ruch nebo investice, a bude i nadále podporovat účast českých firem na veletrzích pořádaných v SAE.

Vynikající příležitostí k prezentaci ČR v SAE i k prohloubení vzájemných vztahů bude světová výstava EXPO 2020, která bude v Dubaji slavnostně zahájena v říjnu 2020. Pan náměstek potvrdil, že o účast je mezi českými firmami velký zájem. Český projekt s názvem „Czech Spring“ předvede Českou republiku jako moderní a inovativní zemi, český pavilon zde mimo jiné předvede technologii S.A.W.E.R., která vyrábí vodu ze vzduchu za pomoci solární energie.