česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa přijal syrskou chargé d'affaires

Náměstek Tlapa přijal ve čtvrtek 1. července chargé d'affaires Syrské arabské republiky paní Amiru Karawani. Tématem jednání byla zejména česká humanitární a stabilizační pomoc Sýrii a aktuální situace v zemi a v regionu.

Česká republika podporuje řadu projektů v Sýrii i v sousedních zemích. V letech 2017-2019 dosáhla tato pomoc celkové hodnoty 848 mil. Kč. Na březnové donorské konferenci v Bruselu přislíbila ČR na rok 2021 další podporu Sýrii a regionu v objemu přesahujícím 185 miliónů Kč. Na humanitární, rozvojovou a rekonstrukční asistenci přímo v Sýrii, tzv. Syrský program, v období 2020 - 2021 schválila vláda ČR částku 100 mil. Kč. Pokud jde o budoucnost, MZV připravilo návazný asistenční program na léta 2022 - 2026 s působností na celé blízkovýchodní teritorium.

Syrská chargé d'affaires poděkovala za pomoc, kterou Česká republika poskytuje její zemi od počátku konfliktu. Ocenila prodloužení vládního programu asistence Sýrii na léta 2020 – 2021 a zajímala se o přípravu návazného asistenčního programu pro leta 2022-2026. Náměstek Tlapa partnerku informoval o aktuálním stavu příprav nového programu, jenž je v gesci MZV ČR, a blíže pak představil některé probíhající aktivity na pomoc Sýrii i uprchlíkům v okolních zemích. Cílem ČR je přispět ke zlepšení neúnosných životních podmínek běžných občanů. Naše aktuální projekty tak primárně cílí na zlepšení podmínek pro návrat uprchlíků, zdravotnictví, školství a post-covidovou asistenci.