česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa přijal velvyslance Japonska

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa se setkal dne 9. srpna 2022 s velvyslancem Japonska v České republice Hideo Suzuki(m). Návštěva se uskutečnila v souvislosti s přípravou návštěvy vedení sdružení Keidanren (Japan Business Federation), jejichž představitelé navštíví Českou republiku v říjnu t.r.

Během přijetí připomněl náměstek Tlapa vysokou úroveň vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi a nadcházející 20. výročí uzavření strategického partnerství mezi Českou republikou a Japonskem, které si připomeneme v r. 2023. Oba představitelé ocenili výbornou spolupráci v oblastech jako je ekonomika, kultura, školství či věda a technika. Plánovaná návštěva členů sdružení Keidanren by mohla přispět k dalšímu prohloubení ekonomické spolupráce a k nalezení nových investičních příležitostí pro japonské společnosti v České republice.

Diskutována byla i potřeba bližší spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti, která získává na důležitosti mj. i s ohledem na pokračující ruskou agresi na Ukrajině a rostoucí asertivitu Číny ve světě. Rostoucí zájem Japonska o spolupráci v této oblasti se odrazil i v účasti japonského premiéra Fumia Kišidy na nedávném summitu NATO v Madridu.

Náměstek Tlapa zdůraznil zájem České republiky na pokroku ve spolupráci v oblastech jako je energetika včetně výroby a využití vodíku a připomněl zájem České republiky o uzavření memoranda o spolupráci ve vesmírné oblasti. Informoval rovněž o rozhodnutí vlády České republiky týkající se účasti na Všeobecné světové výstavě EXPO 2025, která se uskuteční v japonské Ósace. Oba představitelé vyjádřili přesvědčení, že se brzy podaří překonat pokračující pandemii COVID-19, která naše vzájemné vztahy v průběhu minulého roku ovlivnila.

Japonsko je druhým největším investorem v České republice a druhým nejdůležitějším obchodním partnerem České republiky v Asii. K tradičním položkám vývozu do Japonska patří strojírenské výrobky, zároveň se zvyšuje poptávka po nových technologiích v této oblasti. Japonský trh je rovněž velice perspektivní pro uplatnění českých IT technologií při zajišťování kybernetické bezpečnosti, zpracování velkého množství dat, řízení provozu nebo při monitoringu sítí. Velmi perspektivní je ale také oblast internetu věcí nebo umělé inteligence.