english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Velvyslanectví hostilo představení autobiografie významného českého yogína a orientalisty Dr. Karla Wernera

Velvyslanectví České republiky hostilo ve čtvrtek 18. dubna představení autobiografie významného českého exilového yogína a orientalisty Dr. Karla Wernera nazvanou „The Three Lives of a Czech Yogi… and Beyond

Diváky přivítal zástupce velvyslankyně pan Michal Strouhal, knihu pak představila paní Marian Werner, vdova po Dr. Wernerovi, který zemřel v roce 2019.

Dr. Werner velkou část svého života zasvětil četbě, psaní a přednášení o sanskrtu, staroindických písmech a filozofii a buddhismu. V roce 1948 působil na univerzitě v Olomouci, kde spolupracoval se světoznámým indologem, profesorem Vincencem Lesným. Na základní škole, kterou oba navštěvovali, je dnes pamětní deska věnovaná jejich životu.

Dr. Werner byl komunisty donucen opustit vysokou školu, a aby se uživil, bral za vděk manuálními pracemi. K nátlaku, kterému jako přednášející čelil, patřily i výslechy na tajné policii, ale praxe hluboké buddhistické meditace mu umožnila zachovat klid. Cvičil hatha jógu, vedl kurzy, založil klub a dostal přes cenzuru první knihu o hatha józe v češtině. V roce 1968 uprchl do Anglie, stal se Spaldingovým lektorem indické filozofie a náboženství na Durhamské univerzitě a v roce 1975 založil The Spalding Symposium on Indian Religions.