한국어  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: EU Ambassadors in Seoul
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

#EUBeachCleanup 2021

Dne 18. října 2021 se úklid v rámci projektu #EUBeachCleanup 2021 konal na pláži Eulwangri v Inčchonu. Akce se zúčastnili velvyslanci ze zemí EU, včetně velvyslance Česka Gustava Slamečky. 

Letošní ročník #EUBeachCleanup 2021 byl oficiálně zahájen 18. srpna, na nějž připadá Světový den úklidu pobřeží. Úklidové akce po celém světě jsou však organizovány již od června a budou pokračovat až do konce října. Cílem událostí je podnítit dlouhodobou změnu chování lidí k životnímu prostředí a motivovat lidi ke změně každodenních návyků, které budou šetrnější k naší planetě.

Od roku 2017 Evropská unie každoročně pořádá kampaň na podporu oceánů a zvyšování povědomí o problematice jejich biologické rozmanitosti i jejich znečišťování. V oceánu končí miliony tun odpadků, které mají vliv na volně žijící mořské živočichy, ptáky a další organismy. Vzhledem k tomu, že znečištění moří začíná na souši EU v kooperaci s Organizací spojených národů (OSN) v rámci iniciativy #EUBeachCleanup pořádá úklidové akce po celém světě, a to nejen v přímořských, ale i vnitrozemních oblastech.