english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: GK Toronto
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Spisovatel a novinář Ondřej Kundra v Torontu o holocaustu a válce na Ukrajině

Zástupce šéfredaktora týdeníku Respekt Ondřej Kundra navštívil Toronto, aby představil svou knihu Vendulka: útěk za svobodou, ke které měl GK Toronto také k dispozici panelovou výstavu, a aby sdílel své zkušenosti válečného reportéra se studenty University of Toronto.

První přednášku o přeživší holocaustu Vendulce Voglové a jejím životním příběhu spojeném s fotografem Janem Lukasem jsme uspořádali dne 26. září v ukrajinském kulturním institutu sv. Vladimíra. Posluchači ocenili poutavě pojatý příběh dívky ze známé fotografie pořízenou těsně před transportem v březnu 1943 i panelovou výstavu. Překvapením pro všechny byla přítomnost nejstarší dcery Zuzany, která kvůli tomu přiletěla z Ohia, USA. Všichni ocenili také možnost knihu v anglickém vydání zakoupit.

Dne 27.září 2023 jsme ve spolupráci s University of Toronto, prof. Anou Petrov, uspořádali přednášku Ondřeje Kundry na Munk School for Global Affairs pro studenty  a ostatní veřejnost na téma ruských operací v EU a válce na Ukrajině. Přednáška vzbudila pozornost a vyvolala i mnoho dotazů z řad studentů na konkrétní novinářskou práci  např. co se týká rozhovorů s bojovníky či civilními obyvateli na Ukrajině i na obecnější témata jako jsou dezinformace a únava západních obyvatel ze zpráv z Ukrajiny a co s tím dělat.

Návštěvu O.Kundry hodnotíme velmi pozitivně, kromě obsahově zajímavých přednášek GK Toronto navázal spolupráci s ukrajinským institutem a oslovil mladou kanadskou generaci  pohledem na ruskou agresi z evropské perspektivy. 

O. Kundra následně prezentoval knihu a výstavu o Vendulce na ZÚ Ottawa.

Galerie


Ondřej Kundra v Torontu