english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Rok české hudby
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zahájení Roku české hudby 2024 v Torontu

Kdy: 03.03.2024 17:00 - 19:00, Kde: Kostel sv.Václava, 496 Gladstone avenue, Toronto

Roky končící čtyřkou mají v české hudbě podobný význam, jako osmičkové roky pro národ a stát. Až podivuhodně často vycházejí na výročí narození, úmrtí, či vytvoření stěžejních děl nejvýznamnějších českých skladatelů.
Generální konzulát ČR v Torontu ve spolupráci s hudebním cyklem Nokturna ve městě si Vás dovoluje pozvat na zahajovací koncert letošního Roku české hudby s podtitulem Hudba jsme my. Přijďte si poslechnout Duo Ambroš.

Program:

Antonín  Dvořák:  Romantické kusy  op.75 

                                 Allegro moderato 

                                 Allegro maestoso 

                                 Allegro appassionato 

                                 Larghetto

Josef Suk: Radúz  a Mahulena  Op. 16 – sólo pro housle Pohádka     

Bedřich Smetana:  Z domoviny    

                                  1. Moderato

                                  2. Andantino

------------------------------------------------------------------------------------------------           

Josef Suk ml.:  Romance

Antonín  Dvořák:  Mazurek  e moll  Op. 49

Věnováno Pablovi de Sarasate

Antonín Dvořák:  Humoreska

Juraj Filas:  Les  Adieux

Pablo  de Sarasate:  Koncertní fantazie Faust

Duo Ambroš pozvánka

Duo Ambroš pozvánka

 

Miroslav  Ambroš -  housle

Studoval u celé řady významných pedagogů v Čechách a Německu. Na hudebním gymnáziu Jana Nerudy započal svá studia u prof. Jiřího Hnyka, dále se zdokonaloval současně na Pražské konzervatoři a Vysoké škole C.M. von Weber v Drážďanech (prof. Ivan Ženatý),  na Hudební fakultě AMU (prof. Ivan Štraus) nebo Hochschule für Musik und Theater v Hannoveru (prof. Krzysztof Wegrzyn). Od roku 2008 byl navíc soukromým žákem Mistra Josefa Suka.

Je laureátem prestižní mezinárodní soutěže „Du Prix des Jeunes Talents Européens de Musique Classique“ v Marseille a také držitelem ocenění společnosti YAMAHA a mimo jiné i absolutním vítězem národní soutěže Concertino Praga pro komorní soubory.

Miroslav Ambroš měl možnost koncertovat takřka po celém světě. V roce 2017 založil unikátní dámský komorní orchestr Ambroš Ladies Orchestra, jehož je i sólistou. Hraje na vzácný nástroj italského mistra houslaře Camilla de Camilliho z roku 1734 zapůjčeného ze státní sbírky hudebních nástrojů Národního muzea.

 

Zuzana  Ambrošová   -  klavír

Započala svá studia na konzervatoři v Košicích u doc. Ludmily Kojanové  již ve třinácti letech jako výjimečně talentované dítě.  Hudební fakultu AMU v Praze absolvovala v klavírní třídě  prof. Zdeňka Jílka, komorní hru u prof. Jana Panenky. Rok byla soukromou žačkou doc. Valentiny Kameníkové. Studium si doplnila i na mistrovských klavírních kurzech ve Výmaru v Německu.

Jako laureátka Smetanovské klavírní soutěže a mezinárodní soutěže Beethovenův Hradec hrála v šestnácti letech sólově se Státní filharmonií Košice, se kterou poté vystupovala ještě několikrát. S velkým úspěchem se představila jako sólistka také s Vídeňskými filharmoniky.

Na Konzervatoři v Košicích vyučovala deset let hru na klavír, současně koncertovala na Slovensku i v zahraničí a nahrávala  do košického rozhlasu a televize.

Od roku 1992 působila pět let na Pražské konzervatoři a externě spolupracovala s hudební fakultou AMU. Od druhé poloviny devadesátých let působí na Konzervatoři Jana Deyla a Gymnáziu Jana Nerudy, nyní Gymnáziu hl. města Prahy.

Je vyhledávanou komorní hráčkou, několikrát byla přizvána i ke klavírní spolupráci na mezinárodních soutěžích a kurzech (Pražské jaro, Talent roku a Ameropa). Nahrává pro český a slovenský rozhlas i televizi.