Letní škola slovanských studií 2016

Letní školy slovanských studií (dále jen LŠSS) jsou studijní kurzy českého jazyka pořádané několika veřejnými vysokými školami v České republice. Kurzy se konají každoročně v průběhu letních měsíců a jejich délka se pohybuje od 2 do 4 týdnů v závislosti na obsahu kurzu. Letní školy se uchazeč může zúčastnit buď v rámci stipendia ministerstva nebo jako samoplátce.

Na základě platné bilaterální smlouvy mezi Českou republikou a Mongolskem (Ujednání mezi Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Ministerstvem školství, kultury a vědy Mongolska o spolupráci v oblasti školství, vědy a mládeže), byla pro rok 2015 mongolským uchazečům přidělena 3 stipendijní místa pro studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (anglicky Faculty of Arts and Philosophy nebo Faculty of Arts). Stipendium pokrývá náklady na výuku, stravu, ubytování a exkurze organizovaná pořadatelskou školou. Výběr kandidátů provádí Ministerstvo školství, kultury a vědy Mongolska.

Termín pro zaslání přihlášek byl stanoven nejpozději na 30. března 2016 s tím, že velvyslanectví ČR v Ulánbátaru musí obdržet vyplněné přihlášky pouze prostřednictvím Ministerstva školství a vědy Mongolska do 10. března 2016.

Svoje přihlášky proto zasílejte přímo na Ministerstvo školství, kultury a vědy Mongolska v dostatečném předstihu.

Samoplátci si veškeré náležitosti vyjednávají přímo s pořadatelskou školou osobně, bez zprostředkování ministerstvem. Svoji přihlášku postupují samoplátci přímo škole dle svého výběru.

Je nutné, aby kandidáti ihned po obdržení rozhodnutí o přijetí na LŠSS potvrdili příslušné letní škole svou účast prostřednictvím elektronické korespondence i tištěným dopisem. V případě dodatečně nepředvídatelných důvodů znemožňujících účast je nutné, aby tento kandidát ihned informoval odbor mezinárodních vztahů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (Magdalena.VillatoroSladkova@msmt.cz) a současně i příslušnou letní školu, aby mohl být obratem kontaktován náhradník.

Informace o přihlašování na jednotlivé kurzy jsou k dispozici na internetových stránkách příslušných pořadatelských škol i na internetových stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

Pro občany Mongolska je v platnosti vízová povinnost pro vstup na území České republiky. Podmínky pro podání žádosti a vstupu na území naleznete na našich webových stránkách nebo na stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky. O vízum je třeba žádat u dostatečném, tj. alespoň dvouměsíčním časovém předstihu prostřednictvím systému VISAPOINT (viz. záložka konzulární a vízové informace).

http://www.mzv.cz/jnp/cz/informace_pro_cizince/obecne_vizove_informace/index.html;

http://www.mzv.cz/jnp/en/information_for_aliens/general_visa_information/index.html;

V příloze naleznete elektronické přihlášky na LŠSS na jednotlivé školy plus jejich informační materiály a souhrnné kontaktní údaje a termíny konání LŠSS v roce 2016 (in English).