česky  hrvatski 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Záhřeb
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Pražští divadelníci v Záhřebu

Nadšené ovace dostalo pražské divadlo ABC Komedie Rokoko, jež v úterý 30. dubna 2024 nadchlo  zcela zaplněné Záhřebské divadlo mladých výpravnou produkcí kultovního dramatu Karla Čapka Bílá nemoc. O den dříve se umělecký soubor sešel k přátelskému setkání s krajanskou komunitou, chorvatskými přáteli a pracovníky velvyslanectví.

Fascinující výkony herců na čele s Miroslavem Donutilem, skvělá režie z dílny Michala Dočekala, dobře naladěná scéna Dragana Sojčevského, precizní překlad do chorvatštiny a jaká naléhavá aktuálnost tématu! Jako kdyby slavná hra nevznikla v roce 1937, ale byla shrnutím posledních let: pandemie nebezpečné nemoci se šíří světem. Neexistuje žádný lék. Zasáhla i zemi vedenou nacionalistickým vůdcem posedlým rozpoutáním války se sousedem. Všichni jsme tomu rozuměli.

Pro velvyslanectví bylo velkou ctí, že mohlo být součástí projektu mezinárodní spolupráce realizovaného oběma divadly za podpory ministerstev kultury Česka a Chorvatska. V jeho rámci se uskutečnila i beseda s umělci v prostorách rezidence českého velvyslance, která umožnila nahlédnout do náročné profese divadelních kumštýřů a zároveň prezentovat působení české komunity v Chorvatsku.

Bravo a velké poděkování umělcům. Velký vděk celému realizačnímu týmu a také všem, kdož se zasloužili o tento výjimečný zážitek. Všichni si přejeme, aby takových bylo co nejvíce.

 

Galerie


Pražští divadelníci v Záhřebu