português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR v Lisabonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Antologie českých básníků generace 70. let 20. století vychází v Portugalsku

V sobotu 30. dubna 2022 se v Lisabonu uskutečnil křest prvního dílu antologie českých básníků, narozených v 70. letech 20. století.
 

Křest knihy se konal v kulturním prostoru a galerii Cossoul za účasti básnířky Jitky Bret Srbové. Antologie, resp. její první část pod názvem Tremor na memória (Chvění v paměti), vyšla v dvojjazyčném vydání, česky a portugalsky a zahrnuje básně Jitky Bret Srbové, Simony Martínkové Rackové, Jakuba Řeháka, Kateřiny Rudčenkové, Ladislava Zedníka, Milana Děžinského a Víta Janoty. Překladu díla se zhostila Anna Almeida a Tiago Patrício.

 

Záměr vydat v Portugalsku antologii mladých českých básníků vznikl již téměř před 10 lety, a přestože se mezitím publikovaní autoři posunuli věkem do let středních a vyrostly další básnická generace, jedná se v Portugalsku o ojedinělý počin. Současně je k vydání připraven také druhý díl antologie, zahrnující další autory této generace (Petra Borkovce, Adama Borziče, Kamila Boušku Olgu Stehlíkovou, Josefa Straku, Evu Košinovou a Viktora Špačka).