português  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Čeština a česká lidová píseň na Evropském dni jazyků 2015 v Lisabonu

Na oslavě Evropského dne jazyků, která se konala v sobotu 26. 9. 2015 v Domě galicijské mládeže v Lisabonu v režii EUNIC Portugal, představil ZÚ Lisabon široké veřejnosti český jazyk a českou lidovou kulturu

Na pestrém kulturním odpoledni měli návštěvníci příležitost seznámit se s devíti evropskými jazyky a shlédnout ukázky kultury zemí 10 zúčastněných kulturních institutů a zastupitelských úřadů. Díky spolupráci s českým letorátem na Lisabonské univerzitě mohli návštěvníci absolvovat také ukázkovou lekci češtiny, na níž se dozvěděli některé zajímavosti z české historie a kultury a naučili se vést jednoduchý rozhovor s českými mluvčími. V bohaté nabídce kulturních ukázek slavil úspěch český kulturní program v podobě veřejné zkoušky sborového zpěvu pod vedením profesionální sbormistryně, během níž měli návštěvníci příležitost nacvičit lidovou píseň Ó řebíčku zahradnický v úpravě pro tři hlasy. Pro velký počet zájemců se zkouška opakovala, takže si česky mohlo zazpívat na sto návštěvníků.

Na finančním zajištění akce se podílely jednotlivé kulturní instituty a zastupitelské úřady a Generální ředitelství pro překlady Evropské komise.