português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Lisabon
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Velvyslanectví ČR v Lisabonu se zapojilo do kampaně "Orange the World"

25. listopad je Mezinárodním dnem proti násilí na ženách. Velvyslanectví ČR v Lisabonu se dne 25. listopadu 2022 zapojilo do kampaně proti genderově podmíněnému násilí na ženách a dívkách.

Násilí vůči ženám je genderově podmíněné násilí namířené proti ženě, protože je ženou, nebo ženy neúměrně postihuje. Je rovněž závažným porušením lidských práv. Zahrnuje činy, jako je sexuální násilí, včetně znásilnění, mrzačení ženských pohlavních orgánů, nucené sňatky, nucené potraty nebo sterilizace, obchodování s lidmi za účelem sexuálního vykořisťování, nebezpečné pronásledování, sexuální obtěžování, vraždy žen, nenávistné výroky a trestné činy na základě pohlaví a různé formy násilí na internetu (kybernetické násilí). Domácí násilí je rovněž formou násilí na ženách. Kořenem tohoto násilí je nerovnost žen a mužů, která je projevem strukturální diskriminace žen. (Text vychází z návrhu směrnice EP a Rady o boji proti násilí na ženách a domácím násilí.)

Aktivity ČR na mezinárodní scéně:

Ochrana lidských práv a základních svobod, včetně práv žen a dívek, patří spolu s podporou demokracie i nadále ke stěžejním cílům zahraniční politiky České republiky. V souladu s Koncepcí podpory lidských práv a transformační spolupráce Česká republika v mezinárodních organizacích podporuje rovné příležitosti žen a mužů a na jednáních OSN a dalších mezinárodních organizací aktivně vystupuje proti násilí na ženách a dívkách, včetně sexuálního násilí v ozbrojených konfliktech. V tomto ohledu ČR rovněž podporuje činnost UN WOMEN a přispívá k naplňování vodítek EU k násilí na ženách a dívkách a boji proti všem formám jejich diskriminace. V rámci Univerzálního periodického přezkumu (UPR) Rady OSN pro lidská práva ČR formuluje mj. doporučení zaměřená na sexuální zneužívání a obchod se ženami, genderovou diskriminaci, vymýcení ženské obřízky, či boj proti sexuálnímu a genderově podmíněnému násilí, včetně domácího násilí.

V tomto roce – v rámci 50. zasedání Rady OSN pro lidská práva – podpořila ČR rezoluci k eliminaci všech forem diskriminace žen a dívek (Elimination of all forms of discrimination against women and girls), dále rezoluci k mandátu zvláštního zpravodaje k násilí na ženách a dívkách (Mandate of the Special Rapporteur on violence against women and girls, its causes and its consequences) a rezoluci k lidským právům žen a dívek v Afghánistánu (Situation of human rights of women and girls in Afghanistan). V rámci zasedání 3. výboru VS OSN ČR podporuje rezoluci k prevenci a eliminaci všech forem násilí na ženách a dívkách.

 

Orange the World ZÚ Lisabon 2022

Orange the World ZÚ Lisabon 2022

Orange the World ZÚ Lisabon

Orange the World ZÚ Lisabon