português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Lisabon
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava "České hrdinky" představena na Lisabonské univerzitě a na rezidenci velvyslance u příležitosti oslavy státního svátku

Dne 10. listopadu 2022 byla na Filozofické fakultě Lisabonské univerzity slavnostně otevřena výstava České hrdinky.
Tato výstava byla rovněž představena u příležitosti oslavy Dne vzniku  samostatného československého státu na rezidenci velvyslance dne 25. října 2022.
 

Na Filozofické fakultě Lisabonské univerzity se dne 10. listopadu uskutečnila vernisáž výstavy s názvem České hrdinky. Děkan fakulty profesor Miguel Tamen přivítal zástupce Velvyslanectví ČR v Lisabonu, velvyslance Martina Pohla a konzulku Annu Sykovou. Dále přivítal ředitele centra slovanských jazyků profesora Gueorguiho Hristovského, ostatní pedagogy centra a lektorku českého jazyka Pavlínu Vondráčkovou, která s pomocí velvyslanectví výstavu zorganizovala. Výstava potrvá na fakultě až do 24. listopadu 2022.

Miguel Tamen zahájil inauguraci krátkým projevem a předal slovo velvyslanci Martinu Pohlovi, který výstavu krátce představil. Uvedl, že portréty hrdinek ztvárnili studenti umění Fakulty designu a umění Západočeské univerzity v Plzni v České republice ve spolupráci s organizací Česká centra v roce 2020. Projekt byl inspirován stoletým výročím získání volebního práva pro československé ženy v roce 1920 a dvoustým výročím narození spisovatelky Boženy Němcové.

Výstava obsahuje biografie dvaceti čtyř žen z historie i ze současnosti České republiky. Možné je shlédnout portrét Madeleine Albrightové, první ženy ve funkci ministryně zahraničí USA v letech 1997 až 2001, zpěvačky Marty Kubišové, později signatářky a jedné z mluvčích Charty 77, občanské iniciativy, která kritizovala komunistický režim, nebo Věry Čáslavské, atletky, trenérky a sportovní funkcionářky, která je dodnes nejúspěšnější gymnastkou všech dob.

Výstava byla také představena v rámci oslavy Dne vzniku samostatného československého státu  na rezidenci velvyslance dne 25. října 2022.

 

 

Galerie


Výstava České hrdinky