Výuka češtiny ve Španělsku

Český jazyk lze ve Španělsku studovat na univerzitách v Madridu, Granadě a Santiagu de Compostela. Kurzy českého jazyka nabízí též Česká škola Madrid. Využít lze i letních jazykových kurzů organizovaných českými univerzitami či online kurzů.

Univerzita Complutense v Madridu

Český lektorát v Madridu funguje v rámci Filologické fakulty Univerzity Complutense a nabízí kurzy češtiny všem zájemcům z akademické obce. V současnosti jsou pravidelně vypisovány kurzy od úplných začátečníků (A1.1) až po úroveň B1.

Rozsah: 40 prezenčních výukových hodin
Výukové materiály: česká knihovna čítající cca 200 svazků české beletrie, poezie a odborné literatury

Kreditové ohodnocení: 2,5 ECTS kreditů (v případě studentů bakalářského studia)

Kromě jazykových kurzů jsou lektorátem organizovány také kulturní aktivity (filmové večery, divadelní představení, přednášky, workshopy nebo setkání s českými osobnostmi). Každé léto se vybraní studenti účastní také stipendijních pobytů na letních školách slovanských studií v České republice.

Univerzita v Granadě

Univerzita v Granadě je jedinou vzdělávací institucí ve Španělsku, která nabízí vysokoškolské studium bohemistiky v rámci své Fakulty filosofie. Ta v současné době zajišťuje výuku češtiny ve 3 úrovních a české literatury v rámci studijního oboru "Moderní jazyky a jejich literatury". Studenti, kteří v rámci daného oboru studují jiný slovanský jazyk, obdrží diplom s poznámkou "slovanské jazyky".  

Výuka: 3 úrovně (čeština pro začátečníky, čeština pro mírně pokročilé a čeština pro pokročilé) + česká literatura
Rozsah: 2 semestry (např. Čeština pro začátečníky I v 1. semestru a Čeština pro začátečníky II ve 2. semestru)

Kreditové ohodnocení: 12 ECTS kreditů za každou úroveň

Studenti, kteří se rozhodnou pro studium češtiny, mají možnost využít studijního programu Erasmus+ a studovat tak češtinu v ČR díky smlouvám mezi Univerzitou v Granadě a některými českými univerzitami (např. TU Liberec, JU České Budějovice, UP Olomouc, UK Praha).

Univerzita v Granadě rovněž organizuje různé akce a projekty na propagaci české kultury (promítání filmů od slavných českých režisérů, čtení děl českých spisovatelů, výstavy českého umění a degustace české kuchyně).

Univerzita v Santiagu de Compostela

Jazykové centrum v rámci Univerzity v Santiagu de Compostela nabízí již od roku 1988 možnost studia českého jazyka. K dispozici jsou dva typy kurzů:

Semestrální kurzy (1 za semestr) – jedná se o základní úrovně, frekvence výuky je 3 hodiny týdně (2x 1,5h). V případě zájmu studentů Centrum vypisuje i kurz navazující úrovně. Studenti češtiny mají k dispozici přibližně 800 českých knih, časopisů, novin, DVD, CD, atd., tím pádem není nutné, aby si výukové materiály kupovali.

Letní intenzivní kurz (základní) – jedná se o dvoutýdenní kurz především pro začátečníky. Cílem kurzu je osvojit si základy českého jazyka, české kultury a historie. Kurzy jsou určeny jak pro akademickou komunitu, tak pro zájemce mimo ni.

Cena za oba typy kurzů: 150 EUR pro akademickou obec USC, 175 EUR + 15 EUR (pojištění) pro ostatní

Kreditové ohodnocení: 2 kredity ECTS a certifikát s kvalifikací podle Evropského referenčního rámce pro jazyky

Studenti také mají možnost se v průběhu roku zapojit do řady dalších projektů. USC rovněž podporuje studenty, aby využili různá stipendia pro studium v České republice (např. v rámci programu Erasmus+ - Student Mobility Traineeships). Kontakt: clmdir@usc.es

Česká škola Madrid

Česká škola Madrid (ČŠM) jako jediná organizace ve Španělsku nabízí pravidelnou výuku školní češtiny dle školního vzdělávacího programu schváleného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. České děti žijící ve Španělsku tak mají možnost obdržet osvědčení o vzdělání, které je platné v České republice.

ČŠM dále poskytuje pravidelné sobotní kurzy češtiny pro dospělé zaměřené na komunikaci (tři úrovně) pro děti cizince a předškolní děti (3 věkové skupiny: 18 měsíců-3 roky, 3-5 let a 5-7 let).

Za účelem podpory výuky a šíření českého jazyka ČŠM organizuje nadstavbový školní a mimoškolní program, oslavy tradičních českých svátků a jiné kulturní a vzdělávací aktivity, a to vždy v českém jazyce. ČŠM je místem setkávání krajanů v Madridu. Kurzy pořádá v prostorách základní a střední školy Amanecer, Av/Pablo Iglesias 6, Alcorcón (Madrid).  Konkrétní informace o rozvrhu a kurzovném naleznete na webu školy.

Do projektu ČŠM se prostřednictvím programu ERASMUS+ mohou zapojit i čeští studenti vysokých škol a absolvovat tak praxi v bilingvním prostředí. Za tímto účelem má ČŠM uzavřené smlouvy např. s UK Praha, UP Olomouc, MU Brno, ZU Plzeň, OU Ostrava, UJEP Ústí nad Labem.

Internetové kurzy

Český jazyk se dá studovat rovněž online. Na některých serverech je výuka češtiny zdarma, jinde je zpoplatněna. Využít lze např. nabídky Loecsen, Aprender checo online, Goethe-Verlog, Duolingo, idiomasPC.com, InternetPolygloteurotalk, 17 minute languages nebo My Language Exchange

Letní školy slovanských studií v Čechách

Zájemci o studium českého jazyka mohou využít též letních škol slovanských studií pořádaných veřejnými vysokými školami v České republice. Jedná se o studijní kurzy, které probíhají vždy v letních měsících (červenec, srpen, září) a jejichž délka se pohybuje od 2 do 4 týdnů.

Kurzy jsou určeny pro zahraniční studenty, odborníky (pedagogy, překladatele, tlumočníky) a akademické pracovníky z oblasti bohemistiky a slavistiky. Svým širokým záběrem jsou však otevřeny všem zájemcům o český jazyk, literaturu, dějiny a kulturu. Kromě jazykové výuky  nabízejí též semináře zaměřené na českou literaturu, kulturu a dějiny, volnočasové aktivity, exkurze a výlety.   

Podrobnou nabídku jednotlivých letních škol slovanských studií pravidelně zveřejňuje na své stránce MŠMT ČR

Zájemci ze Španělska mohou k účasti na vybraných letních školách slovanských studií využít každoroční nabídky stipendií.