PROMITÁNÍ FILMU PO STOPÁCH JAKUBA GROSSMANNA V RIZE

Večer 2. října 2023 proběhla v prostorách muzea “Židé v Lotyšsku“  prezentace dokumentárního filmu "Po stopách Jakuba Grossmanna" a beseda s jeho vnukem Milanem Grossmannem a filmařem Františkem Kotačkou. Akci pořádalo Velvyslanectví České republiky ve spolupráci s Židovskou obcí v Rize.

Velký úspěch sklidilo promítání  dokumentu „Po stopách Jakuba Grossmanna“, uvedeného v pondělní večer v muzeu „Židé Lotyšska“.

Film vypráví o útěku Čecha židovského původu Jakuba Grossmanna z nacisty okupované Ostravy do Švédska přes Polsko, Litvu, Lotyšsko a Estonsko v roce 1939. Taková úniková cesta nebyla nikde jinde zaznamenána, a proto je považována za unikátní. V roce 2018 se Grossmannův vnuk Milan s filmovým štábem vydal po stopách svého dědečka, aby opakoval jeho útěkovou trasu. V roce 2023 v rámci mini turné prezentujícího film  zavítal Milan Grossman  i do Rigy.

Prezentaci dokumentu navštívilo na 40 diváků, mezi velvyslankyně Izraele J.E. Sharon Rappaport Palgi, představitelé Muzea okupace Lotyšska, muzeí, vysokých škol a dalších lotyšských institucí. Akci uvedl velvyslanec ČR v Lotyšsku J. E. Martin Vítek a ředitel muzea „Židé v Lotyšsku“ pan Ilja Lenskis , jemuž,  a celému týmu muzea, patří obrovský dík  za výbornou spolupráci a představení filmu lotyšským divákům. Po prezentaci filmu následovala velmi aktivní diskuse s tvůrci filmu..